Vakmanschap verdient meer waardering

Creatief vakmanschap in Nederland verdient meer waardering.

Dit concludeert een onderzoeksteam van prof.dr. Arjo Klamer van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het team van Klamer onderzocht creatief vakmanschap in Japan, China, India, Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. 'Nederland heeft een sterke traditie in creatief vakmanschap en sterke opleidingen,' zegt Klamer.

'Toch schiet de cultuur rond het creatieve vakmanschap ernstig tekort, zeker in vergelijking met Japan en Italië. Daar genieten de goede vakmensen hoog aanzien en bestaat grote belangstelling voor hun werk.'

De onderzoekers verwachten door een verandering in smaak en voorkeuren ook in Nederland meer aandacht voor kwaliteit van producten en werk. Het creatief vakmanschap zal daar van profiteren. Maar de landen waar onderzoek is gedaan, laten zien dat in Nederland veel zal moeten veranderen, zo blijkt uit het rapport Creatief vakmanschap in internationaal perspectief (PDF).

Een zogenaamde ambachtscultuur is nog verre van optimaal. Dat zal moeten veranderen. Branche-organisaties, scholen en de vakmensen kunnen zelf meer samenwerken om het creatief vakmanschap beter over het voetlicht te krijgen. De titel van 'meester' voor excellerende vaklieden is ook een geëigend middel.

Bron: BusinessBox